Spolupráce

Předmět příspěvku: Spolupráce
PříspěvekNapsal: stř 17. srp 2011 20:57:00 

Komerční využití.

Já už pár let tenhle program využívám pro své komerční potřeby a hádám, že takových lidí nebude moc. Tak nějak tuším, že nás bude takových ... málo :)
Dyť už jen to, jak je těžko se kontakrotvat , že ?
Pokud máte někdo zájem, dovedu si představit různé možnosti spolupráce.

Předmět příspěvku: Re: Spolupráce
PříspěvekNapsal: čtv 18. srp 2011 20:24:50 
Administrátor

Ahoj Martine! Máš pravdu, komerčně se Poser v našich luzích moc neuchytil a ani s nekomerčním využitím to není nijak slavné, což je ovšem škoda. Zatím je nás zde na fóru jen pár, ale přesto bys mohl trochu více přiblížit, co v Poseru tvoříš a v čem by případně spočívala ta nabízená spolupráce.

PříspěvekNapsal: sob 20. srp 2011 13:14:05 

Co dělám je z části vidět na mých www, ale to už asi znáš ...
Používám nejen Poser, ale taky jiné - Zbrush, Cinema 4D, i další podpůrné prográmky ( makehuman, DAz stuo )
Ovšem neumím anglicky a dovedu si představit, že jiným by tvorba na 3D programech šla lépe.

Zatímco tyhle programy jsou zaměřené na produkci kterou vnímáš zrakem, já získaná data používám na produkci kterou člověk vnímá hmatem. Využívám jak CNC, tak 3D tisk.
Reálné modely pak replikuji gravitačním litím do cínu, nebo odstředivým litím do zinku.

Já mám teď komlikovanou zlomeninu palce pravé ruky, takže mám čas i na jiné věci než tvorba a práce.
Koukal jsem, že staré forum Poseru je pryč a že lidí se zájmem o problematiku málo.
Možná by bylo dobré zajít na pivo.

PříspěvekNapsal: úte 23. srp 2011 17:54:45 
Administrátor

Díky Martine za připomenutí. Vzpomínám si na tebe z dob minulého fóra a tvá práce se mi líbí.
Je škoda, že předchozí fórum skončilo zcela nečekaně, takže nebylo možné jeho komunitu včas přesměrovat jinam. Nepátral jsem po příčinách a založil jsem toto fórum. Snažím se postupně zpracovat návody týkající se základního ovládání Poseru, nicméně již delší dobu nenacházím k tomu potřebný čas a také po celodenním shonu již obvykle nemám ani dostatek sil. Nejlepším obdobím bývají dlouhé zimní večery, tak snad zase trochu pokročím.
Zřejmě jsou mé návody naprosto srozumitelné, neboť toto fórum by mělo být určeno hlavně na doplňjící dotazy a žádné dosud nepřišly :)
Co se týče piva, tak má spotřeba tohoto moku za běžný rok je maximálně 5 L. Ne, že by mě nechutnalo, ale nesnáším kouření a tak raději do hospod vůbec nechodím. A doma si dám spíš sklenku vína.

PříspěvekNapsal: stř 24. srp 2011 20:51:52 

Za sebe mohu potvrdit, že tvůj manuál je srozumitelný. Byl pro mě vstupem do problematiky 3D a dnes si bez všeho možného kolem 3D neumím svou práci představit.
Uvedu příklad, jak využívám Poser:
http://www.fortunecity.co.uk/library/ab ... adona.html
http://figury.cz/scripts/podrobnosti.ph ... _mod=title
po vyfotografování sochy na Buchlově ( kopie ) jsem v Poseru dal ženskou postavu s dítětem do patřičné polohy a komplet vyfrézoval. Šaty jsem uplácal ručně na vyfrézovaný model a ručně doladil podobu.
Tenhle postup zjednodušuje určení proporcí těla, předchystá komplet muskulaturu. 3D techniky jsou takovou revolucí ve výtvarničině, jakou fotografie přinesla do malování.
Je úsměvné, že v době překotného vývoje ve vědě a technice, století informatiky, se obory 3D rozšiřují tak pomalu. Já jako amatér se díky nezájmu stávám profesionál. :shock:

Stejným postupem jako Buchlovskou madonu jsem pomocí Poseru dělal např. tohle:
http://figury.cz/scripts/podrobnosti.ph ... _mod=title
a další a další zatím až do velikosti 60 cm.
Jsou samozřejmě i jiné techniky, jako je skenování sochy, ale to už je mimo Poser.

PříspěvekNapsal: pát 02. zář 2011 13:47:28 
Administrátor

No musela to být piplačka tvarovat ručně to oblečení. Možná by to v za pomocí Poseru a ZBrushe mohlo být pohodlnější. Snad by se našel nějaký odpovídající model oblečení, který by se tvarově upravil.

Když už jsme u té spolupráce, mohl by ses Martine podělit o své zkušenosti s 3D grafikou nějakým návodem, nebo článkem. Umístil bych jej na hlavní stránky Poser4Fan, případně bych ti umožnil redaktorský přístup (pokud se naučíš pracovat s redakčním systémem Wordpress). Co ty na to?

PříspěvekNapsal: ned 04. zář 2011 22:42:06 

Já jsem jen snaživý laik, který čerpá informace z veřejně dostupných zdrojů. Nezvládám ani terminoologii 3D grafiky a vůbec všeho kolem PC. Psát články, někoho poučovat - pro mě nepřijatelné.

Celé mé umění je ve schopnosti ovládnout základy dostupných programů a vytěžit z toho konečný produkt. Abych zvládl ty základy, pomáhám si různě. Na Zbrush je spousta volně dostupných návodů,stačí hledat. Na Cinemu prodávají DVD v češtině.
Dále je tady server zabývající se CNC
http://www.c-n-c.cz/
3D tiskárna je tady:
http://www.easycnc.cz/inpage/rapman-3-1-printing/
nebo starší volná verze tady:
http://reprap.org/wiki/Main_Page
Tím už jsem zkoušel i větší sochy, dělené po částech a náklady se mi dávno vrátily.
Levný skener, který jsem si předělal do velkých rozměrů ( nejvyšší rameno mám 3,6 metru!) :
http://www.rob.cs.tu-bs.de/news/david
anebo různé další možnosti, které jsem vyzkoušel a fungují:
http://homes.esat.kuleuven.be/~konijn/3d/

Tedy nic profi, ale i amaterským přístupem jsem tohle použil pro výrobky, které jdou do celého světa.
Já mám přehled o profi tiskárnách, skenerech, programech a všem co na nich dokáží vytvářet lidé, kteří se tím zabývají už od studií. Přesto můžu tvrdit, že to ( do určité míry ) zvládnu taky, i když nevím, jak se která funkce jmenuje.
Já to prostě jenom umím, ale neumím to popsat.

PS: Zabývám se 3D jen pár let. A stále mě udivuje pomalý rozmach těhle technit. V kinematografii je rozmach obrovský, ale v běžné výrobě mi přijde přibržděný. Stále je nedostupný pro běžnou populaci, díky obrovským nákladům.
Ty odkazy výše stačí pro pionýry 3D.

PříspěvekNapsal: úte 27. zář 2011 9:50:59 

pekna praca, Martin :)

Trochu vas povzbudim s vyuzivanim posera :) To ze sa Poser komercne neuchytil nie je celkom tak. Poser ma svoje miesto. Nekonkuruje samozrejme pri 3D softom, pretoze na to nie je ani urceny. Je to vyrazna pomocka pre vytvarnikov, tvorcov komixov..( pre ludi, ktory nemaju cas nato aby stravili cele mesiace nad 3D softom a modelovnim, aby mohli vobec nieco vypustili)

O tom ze Poser zacinaju coraz viac brat s vaznostou aj velke vyvojove firmy svedci fakt, ze coraz viac siahaju po tomto softe a jeho contetne.

Uz 6 rokov sa venujem vyvoju casual games a ked som zacianal, bol som s Poserom na tomto poli uplne osamoteny :) 3D grafici sa mi smialy ... :D
... Dnes vidim, ze aj najvacsie vyvojove timy Casual hier, ktori maju mnohonasobne vacsi rozpocet, pouzivaju poser. Spoznavam objekty, ktore sa daju zakupit na Daz3D.com (odkial cerpam aj ja - 95% mojho contentu)

T.j. Poser si vo svete svoje miesto vytvara (Aj ked je to na slovensku a cechach na ovela nizsej urovni). Dovody su jednoduche. Vynikajuci a neskutocne lacny content + relativne jednoducha vyroba. Ak tim chce vlastne objekty a postavy potrebuje 3D grafikov (modelerov, ludi ktori dokaku postavy nakositi, ludi na vyrobu textur atd) a kazdeho je potrebne zaplatit. Ak si tim chce tieto veci kupit pre 3D sof tak cena jedneho takeho objektu sa pohybuje radovo 10 az 30x vyssie ako je to u posera. Pritom objekty a figury pre Poser su vynikajuce. Nakostenie Victorie 4.2 alebo inych figur na DAZ proste nema chyby a len velmi malo ludi vam dokaze spravit s postavou to co urobili v DAZ.

Takze, je poser pojde len a len dopredu :)

PříspěvekNapsal: úte 11. říj 2011 20:29:49 

mno .. a používá se výsledek práce na komixu k výrobě figurek?

Já Poser používám běžně. Např. jsem skenoval komplikovanou sochu, kde data skenu jsou tak obrovská, že mám problémy pracovat pro nedostatek paměti počítače. Takže nakonec mám sken jen jako náhled a sochu dělám " po staru " - začínám v Poseru.

Ale i jednoduché práce Poser urychluje. Bez jeho pomoci bych tohle nedokázal vyrobit za pár dnů :

Obrázek

PříspěvekNapsal: ned 22. led 2012 20:59:32 

Tady si dovolím další ukázku, jak využívám Poser. Jak jsem psal předešle, měl jsem možnost skenovat sochu. Jde o sv. Jiřího z Pražského hradu. Jenže skeny jsou tak obrovská data, že jsem využil jen část z nich a k výrobě jsem využil Poser.
Takhle jsem si nachystal pózu:
Obrázek

dodal jsem k tomu část naskenovaných dat a pak koně a dítě každé zvlášť vyfrézoval na CNC.

A tady je konečný výzledek, výška i s podstavcem je 180 mm:
Obrázek

Tenhle postup zjednodušil práci odhadem o 70%.

Naposledy upravil Martin Marek dne úte 21. úno 2012 21:59:21, celkově upraveno 2

PříspěvekNapsal: pon 23. led 2012 21:41:51 
Administrátor

Opravdu pěkný kousek. Tohle je skutečně smysluplné využití programu Poser ;)